Финале квиза Краљево бира знање

Друштво историчара Рашког округа и Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ у Краљеву као домаћин организовали су 15. априла 2022. године  финале квиза Краљево бира знање – 140 година од када је Карановац постао Краљево. 

Учествовали су ученици основних и средњих школа који су се у претходном такмичењу квалификовали за завршницу квиза. Квалификационим тестом и финалним квизом проверавано је знање из историје Карановца-Краљева у 19. веку. Уз помоћ својих наставника историје, ученици су се упознали са знаменитим историјским личностима, важним историјским догађајима и процесима који су обележили локалну историју 19. века. Пратећи савремене технолошке токове квиз је реализован у Kahoot апликацији. 

Ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“ Ивона Коњокрад, Давид Радосављевић и Петар Милосављевић победници су квиза. Иза себе су оставили другопласиране ученике, Љубицу Трбољевац, Јанка Јанковића из школе „Вук Караџић“и Лазара Гвозденовића из школе „Светозар Марковић“. Екипа коју су чинили  Даница Лазаревић и Вељко Ердоглија, ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“ и Вељко Анђелковић, ученик ОШ „IV краљевачки батаљон“ нашла се на трећем месту. 

У категорији средњих школа победници су ученици Гимназије Јована Гарић, Алекса Живковић и Никола Обрадовић. Другопласирану екипу чиниле су Ања Терзић, Татјана Јовановић, ученице Економско-трговинске школе и Андрија Николић, ученик Гимназије. Треће место заузели су Сања Протић, Лука Пајевић, ученици Машинско-техничке школе „14. октобар“ и Игор Поповић, ученик Гимназије. 

Финалисте квиза очекују пригодне награде, а победнике путовање у земље херцега од Светог Саве које ће овога пролећа организовати Друштво историчара Рашког округа.