НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Квиз „Краљево бира знање - Српска деспотовина“

У Народној библиотеци “Стефан Првовенчани“ у Краљеву снимљено је 23. и 24. децембра 2017. године девет епизода квиза  „Краљево бира знање - Српска деспотовина“. У пет епизода учествовали су ученици основних школа са територије Краљева, а у четири ученици Гимназије Краљево и Врњачка Бања и средњих стручних школа из Краљева.

Основне школе:

У првој епизоди такмичили су се ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Врбе, ОШ „IV краљевачки батаљон“ и мешовита екипа ОШ „Јован Цвијић“ из Сирче и ОШ „Бранко Радичевић“. Прво место освојили су ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“ са 69 поена, друго место – ученици ОШ „Јован Цвијић“ и ОШ „Бранко Радичевић“ са 43 поена и трећепласирани су били ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“ са 27 поена.

У другој епизоди такмичили су се ученици ОШ „Живан Маричић“ из Жиче, ОШ „Димитрије Туцовић“ и ОШ „IV краљевачки батаљон“. Прво место освојили су ученици ОШ „Живан Маричић“ са 68 поена, друго место - ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“ са 48 поена и трећепласирани су били ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ са 20  поена.

У трећој епизоди такмичили су се ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“, ОШ „Димитрије Туцовић“ и ОШ „Светозар Марковић“. Прво место освојили су ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ са 48 поена, друго место - ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“ са 46 поена и трећепласирани су били ученици ОШ „Светозар Марковић“ са 35  поена.

У четвртој епизоди такмичиле су се две мешовите екипе и  ученици ОШ „Светозар Марковић“. Прва мешовота екипа била  је састављена од 2  ученика ОШ „Јово Курсула“и ученице из ОШ „IV краљевачки батаљон“, а друга мешовита екипа била  је састављена од 2 ученице из ОШ „Доситеј Обрадовић“ и једне ученице из ОШ „IV краљевачки батаљон“.   Прво место освојила је мешовита екипа ОШ „Доситеј Обрадовић“ / ОШ „IV краљевачки батаљон“са 54 поена, друго место - друга мешовита екипа ОШ „Доситеј Обрадовић“ и ОШ „IV краљевачки батаљон“ са 45  поена и трећепласирани су били ученици ОШ „Светозар Марковић“ са 35 поена.

У финалној емисији за основне школе учествовале су 4 првопласиране екипе.

Прво место  освојила је екипа из ОШ „Доситеј Обрадовић“ Врба са  39 поена, друго место - ОШ „Живан Маричић“ Жича са 36 поена, треће место поделили су ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ и мешовита екипа ОШ „Доситеј Обрадовић“/ ОШ „IV краљевачки батаљон“ са по 30 поена.

Средње школе:

У првој епизоди такмичили су се ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева, ученици Медицинске школе из  Краљева и Гимназија Врњачка Бања. Прво место освојили су ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева са 46 поена, а ученици Медицинске школе из  Краљева и ученици из Гимназије из  Врњачке Бање били су изједначени са по 33 поена. Ученици Медицинске школе су заузели друго место, на основу додатних питања,  и ушли су у бараж.

У другој епизоди такмичили су се ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева, ученици Медицинске школе из  Краљева и  ученици из Гимназије Краљево. Прво место освојили су ученици  из Гимназије Краљево са 68 поена, друго место - ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева са 22 поена и трећепласирани су били ученици Медицинске школе из  Краљева са 14 поена.

У трећој епизоди такмичили су се ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева, и 2 екипе ученика из Медицинске школе из Краљева. Прво место освојили су ученици  из Медицинске школе из  Краљева са 52 поена, друго место - ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева са 48 поена и трећепласирани су били ученици Медицинске школе из  Краљева са 36 поена.

У финалној емисији за средње школе учествовале су 3 првопласиране екипе.

Прво место  освојила је екипа из Гимназије Краљево са 79 поена, друго место - ученици Медицинске школе из Краљева са 30 поена, трећепласирани су били ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева са 29 поена.

Семинар за професоре историје

У ОШ „IV Краљевачки батаљон“ одржан је протеклог викенда дводневни стручни семинар за професоре историје. Семинар под називом „Важна питања у настави историје, домети историографије и образовна постигнућа“, који се у Каталогу акредитованих семинара налази  под редним бројем 144, почео је у суботу 16. децембра у 10,00 часова. Првог радног дана предавање о крунисању Стефана Првовенчаног и женама у средњем веку одржао је др Драгољуб Даниловић, да би у поподневним часовима предавачи, госпођа Биљана Стојановић и господин Душко Ракић, презентовали  учесницима најважније новине у настави историје. У својим предавањима и вежбама са учесницима семинара објаснили су неопходност најважнијих делова у припреми и реализацији часова историје као што су исходи, предметне компетенције, међупредметне компетенције, стандарди и садржаји наставе историје. На семинару се водила жива дискусија, уз међусобно уважавање личности саговорника. Семинар је завршен у недељу 17. децембра.

 

Праг - децембар 2017. године - Краљево у краљевском Прагу

Српски културни центар у Прагу био је организатор предавања која су одржали професори историје Биљана Даниловић и Драгољуб Даниловић из  краљевачке Гимназије. Наиме, на позив госпође Бранке Кубеш, председнице Српског културног центра у Прагу, професори краљевачке Гимназије су одржали предавање 1. и 2. децембра 2017. године.  Прва тема је била „800 година од крунисања краља Стефана Првовенчаног“. О овој теми говорила је професорка Биљана Даниловић, да би потом професор Драгољуб Даниловић објаснио међународне односе у време крунисања Стефана Првовенчаног. Другог дана професор Даниловић је одржао предавање о „Женама из династије Немањића“. Верујемо да ће сарадња између Краљева и Прага бити настављена у наредном периоду, када будемо обележавали осамсто година од аутокефалности Српске Цркве.

   
  
   

Посета манастиру Дечани и Пећкој Патријаршији

На дан Светог краља Стефана Дечанског, 24.11.2017.године група поклоника из Краљева походила је манастире Високи Дечани и Пећку Патријаршију. У организацији Друштва историчара  реализованo је  поклоничко путовање на литургију у манастир Високи Дечани. У 8,30 почела је Архијерејска Литургија, коју су служили њихова преосвештенства епископ рашко-призренски Теодосије, епископ дабарско-босански Хризостом и умировљени епископ Атанасије Јевтић. На сабрању верног народа у манастиру Високи Дечани учествовало је између 1200 и 1500 људи из Републике Српске, Црне Горе и  градова Деспотовца, Свилајнца, Крагујевца, Београда, Земуна, Краљева, Новог Сада, Чачка и многих других. Око 13,00 часова кренуло се у Пећку Патријаршију, где су се путници поклонили моштима Светих архиепископа и патријараха. Сви су били окрепљени после овог садржајног путовања, верујући да ће наш народ и у наредном периоду бити присутнији на простору Косова и Метохије.

  

Тестирање ученика за квиз „Краљево бира знање“

Дана 16. новембра 2017. године у просторијама Гимназије у Краљеву одржано је тестирање ученика основних и средњих школа са територије града Краљева за ТВ квиз „Краљево бира знање“. Ове године је учествовало сто и седамдесет ученика, што је највећи одзив до сада. Тема овогодишњег квиза је „Српска Деспотовина и традиција сабора у манастиру Жича“. За телевизијско снимање квиза квалификовало се тридесет и девет ученика основних школа и двадесет и четири ученика средњих школа.  Изражавамо посебну захвалност професорима историје који су довели своје ученике у Гимназију и учествовали у бодовању тестова.

др Драгољуб Даниловић, председник Управног одбора Друштва историчара Рашког округа