НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Тестирање ученика за квиз „Краљево бира знање“

Дана 16. новембра 2017. године у просторијама Гимназије у Краљеву одржано је тестирање ученика основних и средњих школа са територије града Краљева за ТВ квиз „Краљево бира знање“. Ове године је учествовало сто и седамдесет ученика, што је највећи одзив до сада. Тема овогодишњег квиза је „Српска Деспотовина и традиција сабора у манастиру Жича“. За телевизијско снимање квиза квалификовало се тридесет и девет ученика основних школа и двадесет и четири ученика средњих школа.  Изражавамо посебну захвалност професорима историје који су довели своје ученике у Гимназију и учествовали у бодовању тестова.

др Драгољуб Даниловић, председник Управног одбора Друштва историчара Рашког округа

Предлог за државни празник

Сви културни и цивилизовани људи света поносни су на историјску традицију својих држава, градова и древних престоница. Град Краљево, Студеница, Маглич и Жича исписују најсјајније странице историје српске државе. У периоду између 12. и 15. века постављени су темељи државе и цркве управо на простору краљевских манастира и градова, а осам векова касније наш је задатак само да сачувамо богато наслеђе наших предака и да га предамо својим потомцима. У Републици Србији се слави Сретење (15. фебруар) као празник нововековне државности, када обележавамо догађаје из 1804. и 1835. године. Како српска држава постоји од раног средњег века, а њено међународно признање се везује за догађаје из XIII века предлажемо да се 7. октобар установи као Дан сећања на светородну династију Немањића.

У периоду између 1217. и 1221. године, манастир Жича био је центар најважнијих догађаја за историјски развој српског народа, нарочито за његово одређење као другог, новог Израиља, за његову приврженост Христовом путу и зрелу државотворну идеологију. Задужбина Стефана и његовог брата Саве постала је угаони камен немањићке државе и аутокефалне цркве, јер је у „Дому Спасову“ крунисан Првовенчани краљ, организована је држава, рукоположени су епископи и презвитери, предавала се права вера и светоотачко предање. Европске вредности су установљене у Србији још и средњем веку. Оснивање првих школа и болница, богата ктиторска делатност, оснивање манастира који су заштићени од стране UNESCO као споменици од изузетног значаја за светску уметничку баштину, састављање оригиналних књижевних текстова и објављивање правних докумената најважнији су аргументи за прослављање светородне династије Немањића. Дан када се упокојио први српски краљ 7. октобра 1228. године славимо већ неколико година као Краљев дан. У доброј традицији хришћанских народа, а сматрамо да Срби вековима негују ту традицију, је да прослављају дан упокојења светитеља. На пример прослава крсне славе или Дан Светог Саве. Утврђени у вери да су Стефан Првовенчани и Свети Сава, синови Стефана Немање (Светог Симеона Мироточивог), поставили темеље међународно признате државе и аутокефалне цркве предлажемо да Краљевдан постане државни празник.

У Краљеву    

18. октобра 2017. године      

Председник управног одбора Друштва историчара Рашког округа

др Драгољуб Даниловић

Оригинални документ можете преузети овде.

Обележавање јубилеја КРАЉ СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ – ОСАМ ВЕКОВА

Од 11. до 17. септембра 2017. године град Краљево је био престоница важних културних збивања везаних за обележавање осам векова од признања српске државе и примања краљевске круне Стефана Првовенчаног. Друштво историчара је преко свог председника учествовало у организационом одбору. У оквиру програма обележавања овог важног јубилеја председник друштва, Драгољуб Даниловић, је изабран од стране организационог одбора да одржи предавања о Стефану Првовенчаном. У понедељак 11. септембра, у Народном музеју у Краљеву у 19,30, Д. Даниловић је одржао предавање на тему „Жича – центар Архиепископије, епархије и сабора у средњем веку“, а 12. септембра у 12,00, у трпезарији манастира Жича, одржао је предавање „Саборни дани краља Стефана Првовенчаног, Светог Симона монаха“. Председник друштва је учествовао у организационом и научном одбору међународног научног скупа „Краљевства у средњем веку“, који је одржан 15. и 16. септембра у сали градске управе у Краљеву.