НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Ранг листа учесника општинског такмичења

У суботу 24. марта 2018. године у МТШ "14 октобар" одржано је општинско такмичење краљевачких средњошколаца. Учествовало је 84 ученика који су се такмичили у седам категорија.

Резултате можете погледати овде.

Великохрватски талас у Старом Расу

- Усташка окупација дела Старог Раса, која је трајала само шест месеци, оставила је тешке последице на односе православног и муслиманског живља, које се осећају и данас  - Књига бескомпромисно износи податке до којих је аутор дошао током истраживања у 12 архива.

У Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" представљена је књига "Независна Држава Хрватска у Србији 1941. године" аутора Милутина Живковића, доктора историјских наука и истраживача-сарадника Института за српску културу у Лепосавићу.  

Монографија обрађује мало познат период владавине усташког режима на подручју Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши и Сјенице од априла до септембра 1941. године. Иако историјски краткотрајан, овај период је оставио тешке последице на међунационалне односе у овом делу југозападне Србије.

Осим аутора, о књизи су говорили др Коста Николић, научни саветник у Институту за савремену историју, Небојша Стамболија истраживач-сарадник истог Института и Душан Бојковић, стручни сарадник у Архиву Југославије. Сви су истакли да протезање НДХ до Старог Раса није био случајан излет, већ део великохрватске идеје настале у 19. веку и геополитичког пројекта Беча названог "Од Алпа до Албаније".

- Усташком режиму су се приклонили муслимански прваци и становништво јер су то видели као начин повезивања са сабраћом у БиХ и јер су добили одређене привилегије. Тако је улазак НДХ на ову територију довео до потпуног расцепа између Срба и муслимана, што ће однети на хиљаде живота са обе стране. И то без смисла. Јер, 1945.г ни једни ни други нису остварили своје интересе - рекао је др Милутин Живковић.

Др Коста Николић је истакао да Живковић није учитавао садашњост у прошлост, већ је пустио да о овом трагичном периоду говоре подаци и извори:

- Без компромиса је приступио теми компликованих међунационалних односа три народа - Срба, муслимана и Хрвата. На основу извора пише о усташком режиму, о томе да су га муслимани подржали, као и о осветничким мерама које су уследиле са српске стране. Педантно бележи жртве, без обзира са које су стране и ко је злочине починио - рекао је др Коста Николић.

Душан Бојковић је појаснио развој великохрватске идеје развијане током 19. века, на чијем таласу је усташки режим стигао и до Старог Раса. Он је истакао да Књига "НДХ у Србији 1941" попуњава бројне историјске белине и помера границе сазнања о Другом светском рату на подручју Старог Раса.

Небојша Стамболија је нагласио да је монографија написана на основу истраживања у 12 домаћих и страних архива (међу којима су и архиви у Риму, Берлину, Загребу, Сарајеву, Пљевљима), да је поптуно научно опремљена, да има скоро хиљаду фуснота и више од хиљаду имена наведених у индексу.

Аутор Милутин Живковић је рођен и одрастао у Краљеву, а сада живи и бави се научним радом у Београду. Његову прву књигу "НДХ у Србији 1941" почетком 2018. године објавило је Друштво историчара Србије "Стојан Новаковић.

16. март 2018.

Повеља о братској сарадњи и презентација "Гласа Холмије"

„Глас Холмије“, часопис за књижевност, историју и културу који излази на српском језику и ћириличном писму у Беранама, представљен је у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“. О тридесет петом броју часописа говорили су: Бранислав Оташевић, председник Издавачког савета и председник Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору, Горан Киковић, главни и одговорни уредник и председник Скупштине општине Беране, Давид Лалић, песник и Миличко Трифуновић, председник Удружења ратних добровољаца 1912–1918. и њихових потомака и поштовалаца.

У програму је учествовао и др Драгољуб Даниловић, председник Друштва историчара Рашког округа и водитељ наше радионице Кроз историјске изворе. Он је посебно нагласио да су ретки часописи који, попут „Гласа Холмије“, своје стручне и пажљиво пробране текстове темеље на историјским изворима и ваљаној архивској грађи. 

Овом приликом су Друштво историчара Рашког округа и Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине потписали Повељу о братској сарадњи и изучавању историје српског народа у Србији и Црној Гори.

16. март 2018.

Жене српских династија у средњем веку

У оквиру нашег серијала Кроз историјске изворе, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ је организован програм посвећен женама српских династија у средњем веку. Др Драгољуб Даниловић, историчар и водитељ серијала, посебно је нагласио да су жене из српских владарских породица, поред тога што су биле мајке (што је била њихова најважнија улога), често биле и залог мира у средњем веку. Принцезе, владарке, дипломате, монахиње, књижевнице, градитељке, просветитељке, хуманитарке и светитељке, биле су најважнији ослонац и подршка својим мужевима и синовима у државним пословима.

О Ани Немањић, Ани Дондоло, Јелени Анжујској, Ирини Кантакузин, Милици Хребељановић, њеним ћеркама, Мари Бранковић и другим значајним женама српског средњег века бројној краљевачкој публици говориле су ученице Гимназије: Ана Живаљевић, Јелена Вранић, Теодора Стефановић, Исидора Богавац и Ања Мојовић.

2. март 2018.

Још чланака...

 1. Поклоничко, радосно и наградно путовање Манастир Раваница – Софија – Велико Трново (од 2. до 4. фебруара 2018. године)
 2. Наградни боравак на Гочу
 3. Обавештење о презентацији у ОШ „Јово Курсула“
 4. Квиз „Краљево бира знање - Српска деспотовина“
 5. Семинар за професоре историје
 6. Праг - децембар 2017. године - Краљево у краљевском Прагу
 7. Посета манастиру Дечани и Пећкој Патријаршији
 8. Тестирање ученика за квиз „Краљево бира знање“
 9. Списак ученика који учествују у квизу
 10. Предлог за државни празник
 11. Обележавање јубилеја КРАЉ СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ – ОСАМ ВЕКОВА
 12. Програм манифестације КРАЉ СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ - ОСАМ ВЕКОВА
 13. Чемерно - Освећење крста и камена темељца за војничку капелу
 14. Позив за стручно предавање за библиотекаре
 15. Представљање књиге Српска дипломатија о догађајима у Македонији 1903 - 1904.
 16. Манастир Милешева – Пријепоље – Златибор
 17. Снимање квиза „Краљеви у Жичи – осам векова“
 18. Недеља, 21. мај 2017. године
 19. Извештај o утрошеним средствима за пројекат „Краљеви у Жичи – осам векова“
 20. Резултати окружног такмичења из историје за основне школе