НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праг - децембар 2017. године - Краљево у краљевском Прагу

Српски културни центар у Прагу био је организатор предавања која су одржали професори историје Биљана Даниловић и Драгољуб Даниловић из  краљевачке Гимназије. Наиме, на позив госпође Бранке Кубеш, председнице Српског културног центра у Прагу, професори краљевачке Гимназије су одржали предавање 1. и 2. децембра 2017. године.  Прва тема је била „800 година од крунисања краља Стефана Првовенчаног“. О овој теми говорила је професорка Биљана Даниловић, да би потом професор Драгољуб Даниловић објаснио међународне односе у време крунисања Стефана Првовенчаног. Другог дана професор Даниловић је одржао предавање о „Женама из династије Немањића“. Верујемо да ће сарадња између Краљева и Прага бити настављена у наредном периоду, када будемо обележавали осамсто година од аутокефалности Српске Цркве.

   
  
   

Посета манастиру Дечани и Пећкој Патријаршији

На дан Светог краља Стефана Дечанског, 24.11.2017.године група поклоника из Краљева походила је манастире Високи Дечани и Пећку Патријаршију. У организацији Друштва историчара  реализованo је  поклоничко путовање на литургију у манастир Високи Дечани. У 8,30 почела је Архијерејска Литургија, коју су служили њихова преосвештенства епископ рашко-призренски Теодосије, епископ дабарско-босански Хризостом и умировљени епископ Атанасије Јевтић. На сабрању верног народа у манастиру Високи Дечани учествовало је између 1200 и 1500 људи из Републике Српске, Црне Горе и  градова Деспотовца, Свилајнца, Крагујевца, Београда, Земуна, Краљева, Новог Сада, Чачка и многих других. Око 13,00 часова кренуло се у Пећку Патријаршију, где су се путници поклонили моштима Светих архиепископа и патријараха. Сви су били окрепљени после овог садржајног путовања, верујући да ће наш народ и у наредном периоду бити присутнији на простору Косова и Метохије.

  

Тестирање ученика за квиз „Краљево бира знање“

Дана 16. новембра 2017. године у просторијама Гимназије у Краљеву одржано је тестирање ученика основних и средњих школа са територије града Краљева за ТВ квиз „Краљево бира знање“. Ове године је учествовало сто и седамдесет ученика, што је највећи одзив до сада. Тема овогодишњег квиза је „Српска Деспотовина и традиција сабора у манастиру Жича“. За телевизијско снимање квиза квалификовало се тридесет и девет ученика основних школа и двадесет и четири ученика средњих школа.  Изражавамо посебну захвалност професорима историје који су довели своје ученике у Гимназију и учествовали у бодовању тестова.

др Драгољуб Даниловић, председник Управног одбора Друштва историчара Рашког округа

Предлог за државни празник

Сви културни и цивилизовани људи света поносни су на историјску традицију својих држава, градова и древних престоница. Град Краљево, Студеница, Маглич и Жича исписују најсјајније странице историје српске државе. У периоду између 12. и 15. века постављени су темељи државе и цркве управо на простору краљевских манастира и градова, а осам векова касније наш је задатак само да сачувамо богато наслеђе наших предака и да га предамо својим потомцима. У Републици Србији се слави Сретење (15. фебруар) као празник нововековне државности, када обележавамо догађаје из 1804. и 1835. године. Како српска држава постоји од раног средњег века, а њено међународно признање се везује за догађаје из XIII века предлажемо да се 7. октобар установи као Дан сећања на светородну династију Немањића.

У периоду између 1217. и 1221. године, манастир Жича био је центар најважнијих догађаја за историјски развој српског народа, нарочито за његово одређење као другог, новог Израиља, за његову приврженост Христовом путу и зрелу државотворну идеологију. Задужбина Стефана и његовог брата Саве постала је угаони камен немањићке државе и аутокефалне цркве, јер је у „Дому Спасову“ крунисан Првовенчани краљ, организована је држава, рукоположени су епископи и презвитери, предавала се права вера и светоотачко предање. Европске вредности су установљене у Србији још и средњем веку. Оснивање првих школа и болница, богата ктиторска делатност, оснивање манастира који су заштићени од стране UNESCO као споменици од изузетног значаја за светску уметничку баштину, састављање оригиналних књижевних текстова и објављивање правних докумената најважнији су аргументи за прослављање светородне династије Немањића. Дан када се упокојио први српски краљ 7. октобра 1228. године славимо већ неколико година као Краљев дан. У доброј традицији хришћанских народа, а сматрамо да Срби вековима негују ту традицију, је да прослављају дан упокојења светитеља. На пример прослава крсне славе или Дан Светог Саве. Утврђени у вери да су Стефан Првовенчани и Свети Сава, синови Стефана Немање (Светог Симеона Мироточивог), поставили темеље међународно признате државе и аутокефалне цркве предлажемо да Краљевдан постане државни празник.

У Краљеву    

18. октобра 2017. године      

Председник управног одбора Друштва историчара Рашког округа

др Драгољуб Даниловић

Оригинални документ можете преузети овде.