НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Представљање књиге о манастиру Жичи у Београду и Лазаревцу

У понедељак 28. маја 2018. године, на други дан Силаска Светог Духа на апостоле (Тројице), у  Библиотеци града Београда и у Лазаревцу представљена је  монографија др Драгољуба Даниловића „Манастир Жича, центар Архиепископије, епархије и сабора у средњем веку“. У 15,00 у Римској дворани Градске библиотеке Београда представљена је књига др Драгољуба Даниловића о манастиру Жичи. У првом делу програма је учествовала госпођа Јадранка Јагличић, професорка музичке школе из Краљева, која је врло емотивно  и надахнуто певала неколико песама, аутора Милоја Радовића, о Косову и Метохији. Потом је говорио господин Милоје Радовић, песник и библиотекар из Краљева, представљајући књигу др Драгољуба Даниловића „Манастир Жича, центар Архиепископије, епархије и сабора у средњем веку“, коју је  2017. године објавио Историјски Архив из Краљева. Коначно, и професор Даниловић је одржао предавање о манастиру Жичи и српској средњовековној држави. Овај програм је био солидно посећен, а заинтересовани слушаоци су на крају постављали  питања гостима из Краљева.

У лазаревачкој библиотеци „Димитрије Туцовић“ у 19,00 представљена је књига о манастиру Жичи, а наступили су као и у Београду госпођа Јагличић, господа Радовић и Даниловић. Ова промоција је била одлично посећена. Интерпретација песама Милоја Радовића у извођењу  професорке Јагличић била је изванредна, а после предавања др Драгољуба Даниловића слушаоци су постављали врло занимљива питања.

Представљање књиге о манастиру Жичи у Алексинцу

У суботу 19. маја 2018. године, у дворишту Завичајног музеја у Алексинцу, представљена је монографија др Драгољуба Даниловића „Манастир Жича, центар Архиепископије, епархије и сабора у средњем веку“. У оквиру манифестације „Ноћ музеја“ у алексиначком музеју су учествовали гости из Краљева. У првом делу програма је учествовала госпођа Јадранка Јагличић, професорка музичке школе из Краљева, која је на импресиван начин отпевала неколико песама, аутора Милоја Радовића, о Косову и Метохији. Потом је говорио господин Милоје Радовић, песник и библикотекар из Краљева, представљајући књигу др Драгољуба Даниловића „Манастир Жича, центар Архиепископије, епархије и сабора у средњем веку“, коју је  2017. године објавио Историјски Архив из Краљева. Коначно, и професор Даниловић је одржао предавање о значају манастира Жиче и династије Немањића. Овај програм у алексиначком Завичајном музеју је био одлично посећен, а заинтересовани слушаоци су на крају постављали  питања гостима из Краљева.

Ранг листа учесника општинског такмичења

У суботу 24. марта 2018. године у МТШ "14 октобар" одржано је општинско такмичење краљевачких средњошколаца. Учествовало је 84 ученика који су се такмичили у седам категорија.

Резултате можете погледати овде.

Још чланака...

 1. Великохрватски талас у Старом Расу
 2. Повеља о братској сарадњи и презентација "Гласа Холмије"
 3. Жене српских династија у средњем веку
 4. Поклоничко, радосно и наградно путовање Манастир Раваница – Софија – Велико Трново (од 2. до 4. фебруара 2018. године)
 5. Наградни боравак на Гочу
 6. Обавештење о презентацији у ОШ „Јово Курсула“
 7. Квиз „Краљево бира знање - Српска деспотовина“
 8. Семинар за професоре историје
 9. Праг - децембар 2017. године - Краљево у краљевском Прагу
 10. Посета манастиру Дечани и Пећкој Патријаршији
 11. Тестирање ученика за квиз „Краљево бира знање“
 12. Списак ученика који учествују у квизу
 13. Предлог за државни празник
 14. Обележавање јубилеја КРАЉ СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ – ОСАМ ВЕКОВА
 15. Програм манифестације КРАЉ СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ - ОСАМ ВЕКОВА
 16. Чемерно - Освећење крста и камена темељца за војничку капелу
 17. Позив за стручно предавање за библиотекаре
 18. Представљање књиге Српска дипломатија о догађајима у Македонији 1903 - 1904.
 19. Манастир Милешева – Пријепоље – Златибор
 20. Снимање квиза „Краљеви у Жичи – осам векова“