НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Великохрватски талас у Старом Расу

- Усташка окупација дела Старог Раса, која је трајала само шест месеци, оставила је тешке последице на односе православног и муслиманског живља, које се осећају и данас  - Књига бескомпромисно износи податке до којих је аутор дошао током истраживања у 12 архива.

У Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" представљена је књига "Независна Држава Хрватска у Србији 1941. године" аутора Милутина Живковића, доктора историјских наука и истраживача-сарадника Института за српску културу у Лепосавићу.  

Монографија обрађује мало познат период владавине усташког режима на подручју Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши и Сјенице од априла до септембра 1941. године. Иако историјски краткотрајан, овај период је оставио тешке последице на међунационалне односе у овом делу југозападне Србије.

Осим аутора, о књизи су говорили др Коста Николић, научни саветник у Институту за савремену историју, Небојша Стамболија истраживач-сарадник истог Института и Душан Бојковић, стручни сарадник у Архиву Југославије. Сви су истакли да протезање НДХ до Старог Раса није био случајан излет, већ део великохрватске идеје настале у 19. веку и геополитичког пројекта Беча названог "Од Алпа до Албаније".

- Усташком режиму су се приклонили муслимански прваци и становништво јер су то видели као начин повезивања са сабраћом у БиХ и јер су добили одређене привилегије. Тако је улазак НДХ на ову територију довео до потпуног расцепа између Срба и муслимана, што ће однети на хиљаде живота са обе стране. И то без смисла. Јер, 1945.г ни једни ни други нису остварили своје интересе - рекао је др Милутин Живковић.

Др Коста Николић је истакао да Живковић није учитавао садашњост у прошлост, већ је пустио да о овом трагичном периоду говоре подаци и извори:

- Без компромиса је приступио теми компликованих међунационалних односа три народа - Срба, муслимана и Хрвата. На основу извора пише о усташком режиму, о томе да су га муслимани подржали, као и о осветничким мерама које су уследиле са српске стране. Педантно бележи жртве, без обзира са које су стране и ко је злочине починио - рекао је др Коста Николић.

Душан Бојковић је појаснио развој великохрватске идеје развијане током 19. века, на чијем таласу је усташки режим стигао и до Старог Раса. Он је истакао да Књига "НДХ у Србији 1941" попуњава бројне историјске белине и помера границе сазнања о Другом светском рату на подручју Старог Раса.

Небојша Стамболија је нагласио да је монографија написана на основу истраживања у 12 домаћих и страних архива (међу којима су и архиви у Риму, Берлину, Загребу, Сарајеву, Пљевљима), да је поптуно научно опремљена, да има скоро хиљаду фуснота и више од хиљаду имена наведених у индексу.

Аутор Милутин Живковић је рођен и одрастао у Краљеву, а сада живи и бави се научним радом у Београду. Његову прву књигу "НДХ у Србији 1941" почетком 2018. године објавило је Друштво историчара Србије "Стојан Новаковић.

16. март 2018.

Повеља о братској сарадњи и презентација "Гласа Холмије"

„Глас Холмије“, часопис за књижевност, историју и културу који излази на српском језику и ћириличном писму у Беранама, представљен је у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“. О тридесет петом броју часописа говорили су: Бранислав Оташевић, председник Издавачког савета и председник Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору, Горан Киковић, главни и одговорни уредник и председник Скупштине општине Беране, Давид Лалић, песник и Миличко Трифуновић, председник Удружења ратних добровољаца 1912–1918. и њихових потомака и поштовалаца.

У програму је учествовао и др Драгољуб Даниловић, председник Друштва историчара Рашког округа и водитељ наше радионице Кроз историјске изворе. Он је посебно нагласио да су ретки часописи који, попут „Гласа Холмије“, своје стручне и пажљиво пробране текстове темеље на историјским изворима и ваљаној архивској грађи. 

Овом приликом су Друштво историчара Рашког округа и Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине потписали Повељу о братској сарадњи и изучавању историје српског народа у Србији и Црној Гори.

16. март 2018.

Жене српских династија у средњем веку

У оквиру нашег серијала Кроз историјске изворе, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ је организован програм посвећен женама српских династија у средњем веку. Др Драгољуб Даниловић, историчар и водитељ серијала, посебно је нагласио да су жене из српских владарских породица, поред тога што су биле мајке (што је била њихова најважнија улога), често биле и залог мира у средњем веку. Принцезе, владарке, дипломате, монахиње, књижевнице, градитељке, просветитељке, хуманитарке и светитељке, биле су најважнији ослонац и подршка својим мужевима и синовима у државним пословима.

О Ани Немањић, Ани Дондоло, Јелени Анжујској, Ирини Кантакузин, Милици Хребељановић, њеним ћеркама, Мари Бранковић и другим значајним женама српског средњег века бројној краљевачкој публици говориле су ученице Гимназије: Ана Живаљевић, Јелена Вранић, Теодора Стефановић, Исидора Богавац и Ања Мојовић.

2. март 2018.

Поклоничко, радосно и наградно путовање Манастир Раваница – Софија – Велико Трново (од 2. до 4. фебруара 2018. године)

У организацији Друштва историчара Рашког округа – Краљево, педесет људи походило је у периоду од 2. до 4. фебруара 2018. године,  непроцењиво вредна места за српску историју. Ђаци, студенти, наставници, свештеници, историчари, библиотекари, пензионери, пословни људи, једном речју заљубљеници у лепоту православне вере и историје, обишли су изузетно важна места српске средњовековне историје. Велику помоћ на овом путовању пружила нам је Елизабета Георгијев, библиотекарски саветник из Народне библиотеке у Димитровграду.

Првог дана обишли смо манастир Раваницу и тамо се поклонили моштима Светог кнеза Лазара, дочекани љубазно од стране сестринства. Настављајући пут према Софији, ушли смо у Димитровград и посетили Народну библиотеку. Чини се невероватно са колико љубави и срдачности су нас дочекали вредни домаћини на челу са госпођицом Елизабетом Георгиев, која је од тог тренутка нашој групи постала водич.

У Софију смо стигли у поподневним сатима и прво смо посетили Националну библиотеку у Софији. Импресионирани смо били и изгледом библиотеке, али и богатим фондом књига, као и разноврсним могућностима које нуди истраживачима ова институција.

Другог дана боравка у Софији обишли смо храмове Светог Александра Невског, Свете Софије, Свете Петке и Свете Недеље. У храму Свете Недеље смо се поклонили моштима Светог краља Милутина. У поподневним часовима смо стигли у Велико Трново, задивљени лепотом ове старе бугарске престонице.

Трећег дана су свештеници са верним народом служили Свету Литургију у храму Светог великомученика Мине. И Бугари и Срби показали су примером шта значи бити потомак Светог Јована Рилског и Светог Саве. 

У храму Светих 40 мученика поклонили смо се првом гробном месту Светог архиепископа Саве српског и упознали важне догађаје из историје бугарског народа. 

У касним вечерњим часовима између недеље и понедељка, 4. и 5. фебруара, вратили смо се у Краљево испуњени снажним утисцима о једном изузетно радосном догађају.

 
 
 
 

Још чланака...

 1. Наградни боравак на Гочу
 2. Обавештење о презентацији у ОШ „Јово Курсула“
 3. Квиз „Краљево бира знање - Српска деспотовина“
 4. Семинар за професоре историје
 5. Праг - децембар 2017. године - Краљево у краљевском Прагу
 6. Посета манастиру Дечани и Пећкој Патријаршији
 7. Тестирање ученика за квиз „Краљево бира знање“
 8. Списак ученика који учествују у квизу
 9. Предлог за државни празник
 10. Обележавање јубилеја КРАЉ СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ – ОСАМ ВЕКОВА
 11. Програм манифестације КРАЉ СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ - ОСАМ ВЕКОВА
 12. Чемерно - Освећење крста и камена темељца за војничку капелу
 13. Позив за стручно предавање за библиотекаре
 14. Представљање књиге Српска дипломатија о догађајима у Македонији 1903 - 1904.
 15. Манастир Милешева – Пријепоље – Златибор
 16. Снимање квиза „Краљеви у Жичи – осам векова“
 17. Недеља, 21. мај 2017. године
 18. Извештај o утрошеним средствима за пројекат „Краљеви у Жичи – осам векова“
 19. Резултати окружног такмичења из историје за основне школе
 20. Ученици краљевачких школа у прослави „Осам векова државности“