НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Пробој Солунског фронта 1918 – 2018

Пре тачно сто година српска војска извојевала је једну од најважнијих победа у својој историји. Под командом регента Александра Карађорђевића и војводе Живојина Мишића, подељена у две армије, на чијем челу су се налазили војвода Петар Бојовић и војвода Степа Степановић, српска војска је  заједно са својим савезницима успела да за 24 часа пробије линије непријатељског фронта. Операција пробоја Солунског фронта, пажљиво  припремана неколико месеци, започела је  14. септембра у 8,00 часова снажном артиљеријском паљбом. Већ 15. септембра на линији Добро Поље – Ветерник – Козјак пробијени су положаји бугарске војске, захваљујући изузетном пожртвовању српских армија.  Француски маршал Франше д`Епере, главнокомандујући савезничких трупа констатовао је да „српске трупе иду као олуја - напред“.

Најзначајнија последица пробоја Солунског фронта била је капитулација Бугарске која је 30. септембра 1918. године изашла из рата, и тако постала прва држава из састава Централних сила која је признала пораз. Српска војска је наставила борбу против аустроугарских и немачких трупа и већ 1. новембра 1918. године ослободила Београд. Месец дана касније, 1. децембра 1918. створено је Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца.
Путем српских хероја из 1916. године

У организацији Друштва историчара и Духовног центра „Свети владика Николај Велимировић“ из Краљева, реализовано је четвородневно путовање  до Охрида, Битоља, Кајмакчалана, Прилепа и манастира Прохор Пчињски. У периоду од 30. августа до 2. септембра 2018. године Краљевчани су посетили изузетно важна места за српску историју. У  Охриду  су се упознали са најважнијим подацима из историје града који ове године обележава хиљадугодишњицу од успостављања Охридске Архиепископије. У Битољу су обишли знаменитости „града конзула“, а у суботу 1. септембра су успели да препешаче до Кајмакчалана (2525м), највишег врха планине Ниџе. Свештеници из Краљева су испред војничке капеле на Кајмакчалану одржали парастос српским војницима који су своје животе дали за слободу отаџбине. Краљевчани су  на Кајмакчалану саборовали са планинарима из Лајковца и Прибоја. Био је то један од оних догађаја који се вечно памти. Последњег дана путовања Краљевчани су обишли Прилеп и посетили манастир Прохор Пчињски.

Др Драгољуб ДаниловићПредстављање књиге о манастиру Жичи у Београду и Лазаревцу

У понедељак 28. маја 2018. године, на други дан Силаска Светог Духа на апостоле (Тројице), у  Библиотеци града Београда и у Лазаревцу представљена је  монографија др Драгољуба Даниловића „Манастир Жича, центар Архиепископије, епархије и сабора у средњем веку“. У 15,00 у Римској дворани Градске библиотеке Београда представљена је књига др Драгољуба Даниловића о манастиру Жичи. У првом делу програма је учествовала госпођа Јадранка Јагличић, професорка музичке школе из Краљева, која је врло емотивно  и надахнуто певала неколико песама, аутора Милоја Радовића, о Косову и Метохији. Потом је говорио господин Милоје Радовић, песник и библиотекар из Краљева, представљајући књигу др Драгољуба Даниловића „Манастир Жича, центар Архиепископије, епархије и сабора у средњем веку“, коју је  2017. године објавио Историјски Архив из Краљева. Коначно, и професор Даниловић је одржао предавање о манастиру Жичи и српској средњовековној држави. Овај програм је био солидно посећен, а заинтересовани слушаоци су на крају постављали  питања гостима из Краљева.

У лазаревачкој библиотеци „Димитрије Туцовић“ у 19,00 представљена је књига о манастиру Жичи, а наступили су као и у Београду госпођа Јагличић, господа Радовић и Даниловић. Ова промоција је била одлично посећена. Интерпретација песама Милоја Радовића у извођењу  професорке Јагличић била је изванредна, а после предавања др Драгољуба Даниловића слушаоци су постављали врло занимљива питања.

Представљање књиге о манастиру Жичи у Алексинцу

У суботу 19. маја 2018. године, у дворишту Завичајног музеја у Алексинцу, представљена је монографија др Драгољуба Даниловића „Манастир Жича, центар Архиепископије, епархије и сабора у средњем веку“. У оквиру манифестације „Ноћ музеја“ у алексиначком музеју су учествовали гости из Краљева. У првом делу програма је учествовала госпођа Јадранка Јагличић, професорка музичке школе из Краљева, која је на импресиван начин отпевала неколико песама, аутора Милоја Радовића, о Косову и Метохији. Потом је говорио господин Милоје Радовић, песник и библикотекар из Краљева, представљајући књигу др Драгољуба Даниловића „Манастир Жича, центар Архиепископије, епархије и сабора у средњем веку“, коју је  2017. године објавио Историјски Архив из Краљева. Коначно, и професор Даниловић је одржао предавање о значају манастира Жиче и династије Немањића. Овај програм у алексиначком Завичајном музеју је био одлично посећен, а заинтересовани слушаоци су на крају постављали  питања гостима из Краљева.

Још чланака...

 1. Ранг листа учесника општинског такмичења
 2. Резултати са општинског такмичења из историје
 3. Великохрватски талас у Старом Расу
 4. Повеља о братској сарадњи и презентација "Гласа Холмије"
 5. Жене српских династија у средњем веку
 6. Поклоничко, радосно и наградно путовање Манастир Раваница – Софија – Велико Трново (од 2. до 4. фебруара 2018. године)
 7. Наградни боравак на Гочу
 8. Обавештење о презентацији у ОШ „Јово Курсула“
 9. Квиз „Краљево бира знање - Српска деспотовина“
 10. Семинар за професоре историје
 11. Праг - децембар 2017. године - Краљево у краљевском Прагу
 12. Посета манастиру Дечани и Пећкој Патријаршији
 13. Тестирање ученика за квиз „Краљево бира знање“
 14. Списак ученика који учествују у квизу
 15. Предлог за државни празник
 16. Обележавање јубилеја КРАЉ СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ – ОСАМ ВЕКОВА
 17. Програм манифестације КРАЉ СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ - ОСАМ ВЕКОВА
 18. Чемерно - Освећење крста и камена темељца за војничку капелу
 19. Позив за стручно предавање за библиотекаре
 20. Представљање књиге Српска дипломатија о догађајима у Македонији 1903 - 1904.