Представљање књиге Српска дипломатија о догађајима у Македонији 1903 - 1904.

У уторак 13. 6. 2017. године, у библиотеци ,,Стефан Првовенчани“ у Краљеву,  представљена је књига историчара и политиколога  Дарка Михајловића из Крушевца. У уводном делу  публици се  Александра Павић,филолог из Ниша и лектор ове интересантне књиге, која је похвално говорила о стилу писања аутора.

Малобројној публици се затим обратио  Драган Петровић ,,поносни власник“ четири дипломе  Универзитета у Београду (историја, економија, социјологија, политичке науке) и два доктората истог универзитета, као и аутор 35 књига. Он је у најкраћим цртама објаснио геополитичку ситуацију на Балкану са краја 19. и почетка 20. века са посебним освртом на улогу Велике Британије.

Сам аутор је после уводних речи о свом истраживачком раду и свим потешкоћама са којима се сусретао говорио о својој књизи.Нагласио је да је највећи број података добио из дипломатске преписке тадашњих српских конзула у данашњој Македонији. Расветлио је улогу српских комита, повезаност са Русијом и велики преокрет српске спољне  политике после промене династије Мајским превратом 1903. године. Аутор је говорио и о паралели са данашњим догађањима у  Македонији, о изазивању међународних инцидената као и некада и о врло тешком положају Срба, како тада тако и данас.

Дарко Михајловић је изузетно вредан и посвећен научни радник који својим трудом, знањем и залагањем креће стопама најуспешнијих историчара нашег народа.

 

Миленко Ђурић, професор у ОШ „Вук Караџић“ - Берановац