Квиз Краљево бира знање - 220 година од подизања Првог српског устанка

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево и Друштво историчара Рашког округа, поводом обележавања 220. годишњице подизања Првог српског устанка, приредило је нови циклус квиз такмичења „Краљево бира знање”. 

Квалификације за учешће у финалу такмичења за ученике основних школа одржано је  у понедељак, 3. јуна 2024. године, у 11 часова, у читаоници Научног одељења Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” Краљево, а за ученике средњих школа у 13 часова. 

Ученици су радили тест знања о Првом српском устанку. 

Ученици из шест основних школа учествовали су у такмичењу за основце : из ОШ „Јово Курсула“, ОШ „Вук Караџић“, ОШ „ IV краљевачки батаљон“, ОШ „Ђура Јакшић“ ,ОШ „Димитрије Туцовић“ и ОШ „ Живан Маричић“. Од њих 61 издвојили су се : Игњат Обрадовић и Сава Макојевић из ОШ „Димитрије Туцовић“ , Дамјан Пантовић, Теодор Пејковић и Даница Божић из ОШ „Јово Курсула“, Вук Родић и Војин Радовановић из ОШ „ IV краљевачки батаљон“ и Ђорђе Стефановић из ОШ „Ђура Јакшић“.

 

Учествовало је и 27 ученика из краљевачких средњих школа-Гимназије, Медицинске  и Економско-трговинске школе. И у овој категорији ученика издвојило се њих осморо: Ивона Коњокрад, Оливера Раденковић, Анђела Динчић, Богдан Пантовић, Наталија Јанић, Василије Ракић и Никола Обрадовић из Гимназије и Урош Цветковић из Медицинске школе. 

Такмичењу је присуствовала и начелница Школске управе Краљево, Бојана Маринковић.

Ученици који су показали најбоље знање учествоваће у финалу квиза, које ће бити одржано на Дечјем одељењу Библиотеке, у уторак, 4. јуна 2024. године, у 12 часова за ученике из основних школа, а у 13 часова за ученике  из средњих школа.