Осам векова Стефана Краља

Четвртог септембра 2017. године у ОШ „Живан Маричић“ у Жичи одржан је програм под називом „Осам векова Стефана Краља“. ОШ „Живан Маричић“  узела је учешће у обележавању овог важног јубилеја  водећи рачуна о традицији и негујући је. Гости-предавачи били су професор Гимназије у Краљеву, доктор Драгољуб Даниловић, и свештеник Александар Јевтић, уредник Жичког благовесника. Ученици су читањем одломака из Житија Светог Симеона и Житија Стефана Првовенчаног улепшали програм.

Свештеник Александар Јевтић говорио је о књижевној делатности Стефана Првовенчаног и посебно се осврнуо на ново издање сабраних дела Стефана Првовенчаног, које је ове године изашло у издању Српске књижевне задруге и Народне библиотеке ''Стефан Првовенчани''.

Др Драгољуб Даниловић одржао је предавање  „Саборни дани Стефана Првовенчаног“, истакао је значај сабора у средњем веку, осликао нам је дух, веровања и стремљења српских владара из 13. и 14. века и позвао нас на озбиљно и дубоко преиспитивање ко смо ми данас , куда стремимо и да ли смо достојни наследници наших предака.